Attila a Esmee

Attila a Esmee

středa 25. května 2016

Život se psem není pod psa - Konrad Lorenz

Právě jsem v půlce této knihy a náramně se bavím. A nebo je mi z toho smutno? Kdo ví.

    Kniha poprvé vydaná v roce 1983 je do jisté míry, dnešních moderních metod výcviku a porozumění psům, historická vykopávka. V kapitole jak naučit základní povely se dozvíme, jakpak se down učí tlakem na zadek a šíji, nebo u méně chápavého psa podražením noh. V dnešní době pozitivky a klikání velmi úsměvné počínání.

      Jiné kafe je ale kapitola "Žaloba na chovatele".  Už v roce 1984 stížnost na šlechtění psů pro krásu a výstavy s potíráním naturelu psa. Tedy jeho přirozeného chování. 
A poslední odstavec :" A nyní se ptám chovatelů, u nichž se předpokládá, že psům rozumějí. Nebylo by lepší zařadit do chovu také někdy takového statečného, ostrého a věrného psa, i kdyby se při bodovém hodnocení tělesných proporcí umístil hůř než ony dokonale vytvarované triumfy kosmetické péče o plemeno? Jinými slovy, nebylo by občas vhodné zařadit do chovu jedince, který nenese vlohy pro dokonalý standard, ale který je povahově typickým jedincem svého plemene?

V kapitole se mimo jiné hovoří i o tom, jak se chov některých plemen rozdělil na dvě větve. Pracovní a výstavní. Copak mi to, ze světa borderek, připomíná. 

No nicméně sice nemám ještě dočteno, ale doporučuji jako zajímavé retro čtivo.

Žádné komentáře:

Okomentovat